Væddemål

Forskere fordobler fremsynet væddemål: Vil mennesker leve 150 år?
En 16 år gammel strid skærpes nu for to forskere, der er uenige om, hvorvidt mennesker i år 2150 kan blive 150 år gamle.

I skrivende stund er der kun godt 4.000 kroner i indskud på spil.
Men hvis fonden, som pengene er sat i, forsætter med at vokse med den nuværende vækst, vil der potentielt set være op imod en milliard til de kommende generationer af enten familien Olshansky eller familien Austad.

Pengene kommer fra en besynderlig strid, som begyndte tilbage i år 2000 mellem biologen Steven Austad og sociologen Jay Olshansky.
Var 150-årige i live i 2001?
Her underskrev begge forskere en kontrakt om et venskabeligt væddemål: Vil nogen mennesker født før 2001 nå en alder af 150 år?
De indledende indskud i væddemålet lød dengang på godt 1.000 kroner per mand og kom i stand på grund af en forskningsartikel med titlen: “Den første 150-årige person er sandsynligvis i live lige nu”.
Artiklen, som var skrevet af Austad, provokerede Olshansky så meget, at han var parat til at satse penge på, at det ikke kunne være sandt.
De to blev dengang enige om at placere pengene fra væddemålet i en investeringsfond, hvor indholdet går til den af forskerne – eller mere realistisk til forskerens efterkommere – der i år 2150 kan fremvise et 150-årigt eksemplar af menneskeracen født før 2001.
Ud over alderskravet er der også en klausul i kontrakten, der siger, at den 150-årige person skal være ved sine fulde fem.
Livslængde måske kun 115 år
I sidste uge kom der så et irriterende benspænd for biologen Austads teori, da en ny forskningsartikel foreslog, at menneskers naturlige livslængde har en øvre grænse på 115 år. Men biologen lader sig ikke kue.
– Jeg er mere overbevist end nogensinde om, at jeg havde ret ved vores oprindelige væddemål, skriver han til Olshansky og argumenterer for, at nylige studier samtidig viser, at der er livsforlængende medicin på vej, der kan vise sig gøre ham til vinder af væddemålet.
Den fornyede tvist mellem de to har nu fået begge forskere til at forhøje indskuddet i puljen med yderligere 1.000 kroner per mand. Dermed er det samlede indskud fra de to altså nu på 4.000 kroner.
Fonden er på de 16 år vokset med 9,5 procent om året, og har på den tid givet et afkast på mere end 8.000 kroner.
Hvis alt går vel med fonden vil den heldige vinders slægt dermed i år 2150 kunne indkassere op imod 1.3 milliarder kroner.